Hoe kan je de stof van uw bureaustoel onderhouden

Het zit- en rugvlak(in stof) van uw bureaustoel onderhouden gaat niet vanzelf. Het is niet omdat de stof één of andere behandeling heeft gekregen, tijdens het productieproces, dat het er altijd even mooi zal uitzien. Na een tijdje zal het textiel van uw bureaustoel er een beetje oud en vies beginnen uitzien, nog voor ze het einde van hun tijd hebben gehad. In extreme gevallen kan je zelfs al door de stof heen kijken.

Na het toepassen van enkele regels kan je de levensduur van het textiel verlengen. Want niemand vind het leuk dat na een jaar uw bureaustoel er uitgeleefd uitziet.

• Regelmatig stofzuigen
We moeten geen twee keer nadenken als we ons tapijt thuis of de zetels in de wagen stofzuigen. Dus waarom ook niet bij uw bureaustoel. Bij het stofzuigen ga je net het gruis weghalen uit je bureaustoel, dit gruis zorgt namelijk voor de slijtage van uw bureaustoel. Hierdoor breekt de structuur van het textiel en veroorzaakt dit kleine scheurtjes. Dus preventief werken is in dit geval altijd de beste oplossing.

• Verwijder onmiddellijk vlekken
Maak je een vlek op je bureaustoel door koffie te morsen, neem dan zo snel mogelijk wat keukenpapier om de vlek te beperken. Bij voorkeur een vochtig doekje om zo ervoor te zorgen dat de vlek zich vasthecht in het textiel. Van zodra dat je alle overtollige vloeistof hebt verwijderd neem dan een reinigingsmiddel om de rest van de vlek te verwijderen. Hoe dieper de vlek in het textiel, des te moeilijker deze is om te verwijderen.

• Vlekafstotende behandeling

Dit geeft extra bescherming in zwaar vervuilende ruimtes zoals in de keuken of in een studentenhuis. Maar natuurlijk maakt dit een bureaustoel niet onverwoestbaar, zo zal je koffie niet terug in je tas springen of je tomaat terug tussen je broodje vallen. Het geeft je gewoon de tijd om je bureaustoel te behandelen zoals op een niet behandelde textiel. Als je het vuil niet onmiddellijk weg doet dan zal het op je bureaustoel blijven, en heeft de vlekafstotende behandeling weinig nut.

• Wol & wol gemixte bekleding
Wol is een zeer complexe en slimme vezel die van nature zijn vorm en uiterlijk behoudt na verloop van tijd. Wol heeft aan de buitenkant een soort van micoschild dat stof en vuil zeer traag laat binnendringen. Ook heeft wol een vrijwel onbeperkte compressie, terwijl synthethische stoffen worden afgevlakt door het gebruik in tijd.

Aanbeveling van reiniging – stofzuigen, shampoo en droogkuis. Naast het stofzuigen kan je wol reinigen met behulp van enkele producten zoals Vanish of Stardrops. Voor een diepere schoonmaak kan wol het best in de droogkuis worden gestoken, want als je wol te nat maakt zou je het kunnen laten krimpen of visueel er anders laten uitzien. Gebruik in geen geval ammoniak, alkali of sterke zuren om wol te reinigen.

• Synthetische bekleding
Synthethische stoffen bevatten polyester, polypropyleen en nylon. Het belangrijkste verschil met wol is dat synthestische stoffen zich gedragen als plastiek, en geen vloeistoffen absorberen. Dit betekent dat vloeistoffen waarmee gemorst zijn eerder aan de oppervlakte blijven dan binnendringen in de stof. Niet absorberende synthetische stoffen zullen er niet voor zorgen dat vloeistof in contact komt met het schuim van de stoel. Ze moeten regelmatiger worden gereinigd als wol, omdat hun statische lading stof en vuil aantrekt. Indien je dit niet doet, dan kan het vuil ervoor zorgen dat de oppervlakte van het weefsel beschadigd wordt.

Aanbeveling van reiniging – stofzuigen, droogkuis/shampoo.
Stofzuigen is de beste oplossing dat je toch op regelmatige basis moet doen, gevolgd door de snelheid van handelen (direct na het accident) om vlekken te vermijden. Omdat kunstuffen inerte polymren zijn kan je ze afvegen met een door water gedrenkte doek, zonder schrik te hebben om de stof kapot te maken. Hardnekkige vlekken kan je dan beter verwijderen met een schoonmaakproduct dat speciaal voor textiel is gemaakt.

• Wasmachine – Polyester kan gewassen worden op 40-60°C. Maar natuurlijk moet het eerst mogelijk zijn om de stof van de stoel te halen zonder je stoel voorgoed te beschadingen.

• Bleech reiniging – Polypropyleen, perfentex kan je dan best reinigen met bleekwater waarvan maar 10% chloor aanwezig is.

• Droogkuis – Polyester reageert goed op droogkuis omdat dit elk vuil/vlek op de oppervlakte zal laten verdwijnen.

Vlekafstotende behandelingen
Vlekafstotende behandelingen verbeteren de weerstand van zowel wol als synthetische stoffen. Bij zo’n behandeling vormt er in feite een soort van klein schild rond elke vezel in het textiel waardoor ze extra bescherming hebben tegen olie en water gebaseerde vloeistoffen. Dit wordt enorm aanbevolen in risicogebieden zoals kantine, restauranten, café’s,… . Nu deze behandelingen zijn goed voor een bepaalde periode, maar na een tijdje verliest de stof weer zijn weerstand. Dus je moet op regelmatige tijdstippen je textielen onderhouden.

Waarschuwing: Ga er niet vanuit dat na een behandeling de stoel voor zichzelf gaat zorgen. je moet nog steeds stofzuigen en onderhouden. Dus wanneer je een plek maakt heb je dankzij de vlekafstotende behandeling tijd genoeg om een doekje te gaan halen om de vlek te verwijderen, laat de vlek dus niet voor wat het is.

Vlekken verwijderen
Je moet snel handelen waneer je een vlek maakt en probeer zoveel mogelijk vloeistof op te nemen om de vlek te beperken. Dit kan je doen door een papieren doekje, handdoek, … . Wanneer je te maken hebt met een vlek die droog is, wrijf dan met een propere vochtige witte doek op de vlek. Gebruik vervolgens een product zoals Vanish om de vlek te bestrijden (volg de instructies op de doos/fles).

Wees voorzichtig als je organische oplosmiddelen gebruikt zoals nagellak remover of ontsmettingsalcohol of terpentine, deze kunnen deze vezels beschadigen. Als je ze toch wilt uitproberen doe dan eerst een test op iets anders. Hieronder bespreek ik enkele vaak voorkomende vlekken, en hoe je ze moet verwijderen.

Balpen

 

 

 

Inkt van een balpen
Maak proper met alcohol of nagellak remover, behandel dan daarna de stof met handwas (gebruik hiervoor een in verdund lauw water doekje)

Kauwgom

 

 

 

Kauwgom
Kauwgom kan je verwijderen door ijsblokjes te gebruiken, en wrijf hiermee op de kauwgom. Hierdoor ga je de kauwgom bevriezen, zodat je achteraf alles ins tukjes kan verwijderen. Als dit niet lukt gebruik dan een nagellak remover gevolgd door afwasmiddel of handwas verdund in lauw water.

Drank

 

 

 

Drinken of eten
Gebruik afwasmiddel of handwas met een proper lauw doekje. Als dit niet lukt, probeer dan een product zoals vanish om de plek te behandelen.

Lippenstift

 

 

 

Lippenstift of nagellak
Behandel de vlek met een nagellak remover of alcohol, was daarna af met behulp van afwasmiddel of handwas in verdund lauw water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *