Kantoorinrichting

KantoorinrichtingBij kantoorinrichting komt heel wat bij bijken, de meeste mensen denken dat het enkel wat meubelen plaatsen voldoende is. Maar dit is niet waar, op deze pagina gaan we je enkele tips geven voor een goede kantoorinrichting. Vooraleer dat je kan starten met het uittekenen van je kantoorruimte, moet je op volgende vragen een antwoord kunnen geven.

  1. Hoeveel mensen wil je plaatsen in de kantoorruimte?
  2. Waarvoor zal de kantoorruimte dienen?

Dit zijn nu twee simpele vragen maar de antwoorden zijn héél belangrijk. Uit ervaring merken we op dat veel bedrijven, te veel mensen in te kleine kantoorruimte willen plaatsen. Op die manier besparen ze misschien wel geld, maar dat is eigenlijk niet waar. Want hoe meer mensen je in te kleine ruimte plaatst hoe meer lawaai er is, hoe minder productief ze zijn, hoe sneller ze ziek zijn, … . Natuurlijk gaan we ook niet ontkennen dat meer mensen in één ruimte ook handig kan zijn. Ze kunnen elkaar sneller helpen, de onderlinge band tussen collega’s kan verbeteren en dit kan ook leiden naar een betere productiviteit. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen vraag 1 en 2. Een vergaderruimte voor directieleden plaats je bijvoorbeeld niet in de onthaalruimte van uw bedrijf. Er moet een goede logica zijn van wie op welke plaats wordt gezet.

Hoeveel ruimte moet ik nemen voor een werknemer?

Er bestaan hiervoor normen, maar steeds vaker kom je flexibele werkplekken tegen en dat maakt het niet altijd even gemakkelijk. NEN 1824 is zo’n norm die ook rekening houdt met flexibele werkplekken, nu meer informatie over deze norm kan je hier vinden.
Wat belangrijk is, als je de ruimte gaat bepalen van één werknemer, is de ruimte dat de persoon heeft achter zijn werkpost. Dit hangt natuurlijk nauw samen met de functie van de persoon.  Voor een werkpost, waarbij de persoon gewoon achter zijn bureau blijft zitten, moet je tussen de 80-100 cm rekenen. Deze afstand is voldoende om comfortabel te bewegen.

Waar moet je nog op letten?

Niet onbelangrijk is privacy, er is niets hatelijker dat je de hele tijd het gevoel hebt dat iemand in je rug staat mee te lezen. Plaats daarom in een ruimte nooit iemand met zijn rug naar een ander. En probeer de personen zo te plaatsen dat ze minimum 2,5 m voor zich uit kunnen kijken. Op die manier kan de persoon zijn ogen even ontspannen, in plaats van de hele tijd op een scherm te kijken.

Let op de manier hoe deuren open gaan, en zorg er vooral voor dat:

  • Er geen obstakel is bij het openen van de deur
  • De persoon die het dichtst bij de deur werkt, geen last ondervindt wanneer deze deur wordt gebruikt.

Licht(inval) is ook belangrijk, vooral voor je ogen. Wat als je computerscherm naar het raam gericht staat, en je krijgt tussen bepaalde tijdstippen veel zonlicht op je scherm, dit zal je werk belemmeren. Daarom plaats je best een tafel loodrecht ten opzichte van een raam, er zijn natuurlijk ook extreme uitzonderingen (speciale zonneschermen zijn voorzien,…). Zorg in het algemeen voor voldoende licht in de ruimte, zo blijven de mensen allerter tijdens het werken.

Ruimte-akoestiekGeluid (akoestiek) is ook een belangrijke factor in de productiviteit op het werk. Niemand kan goed werken als de persoon naast je de hele tijd zit te bellen aan de telefoon, mensen die roepen, het geluid van het tikken op en toetsenbord,… . Een slimme manier om geluid te verminderen is het plaatsen van kasten, maar natuurlijk kan je ook geluidsdempende privacypanelen/wanden plaatsen. Kasten koppelen het makkelijke aan het aangename. En je kan er bovendien je ruimte mee onderverdelen, om zo extra ruimtes te creëren.

Flexibele ruimtes

Flexibele ontspanningsruimte

Meer en meer willen bedrijven flexibelere ruimtes voor hun personeel. Dit zorgt voor meer beweging op het werk, want je kan zelf bepalen waar je die dag zal werken. Werken met flexibele ruimtes zorgt ervoor dat uw personeel veel beweging krijgt. Concrete voorbeelden van flexibele ruimtes zijn, vergaderruimtes, ontspanningsruimtes, flexdesks, koffieruimtes,… Je laat als het ware je personeel bewegen om meer productiviteit te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de kantoren van google die voor elke werknemer wel een interessante ruimte heeft waarin hij/zij zich even kan afzonderen.

Meer tips kan je vinden bij Ergonomie over het finetunen van je werkomgeving.