Kantoorverlichting: Wat zegt de wetgeving

Het koninklijk besluit van 10 oktober 2012 tot vaststelling van de algemene basiseisen waaraan arbeidsplaatsen moeten beantwoorden bepaalt dat de werkgever bepaalt, op grond van de resultaten van een risicoanalyse, aan welke voorwaarden de verlichting van de arbeidsplaatsen, al dan niet in open lucht, evenals van de werkposten moet beantwoorden teneinde ongevallen door de aanwezigheid van voorwerpen of hindernissen en vermoeidheid van de ogen te voorkomen.

De werkgever die de vereisten van de norm NBN-EN 124 64-1 en de norm NBN EN 124 64-2 toepast bij het bepalen van de voorwaarden inzake verlichting wordt vermoed te hebben gehandeld in overeenstemming met de hierboven aangehaalde voorwaarden.
Wanneer de werkgever deze normen niet wenst toe te passen, moet de verlichting tenminste beantwoorden aan de voorwaarden die zijn vastgesteld door de Minister van Werk (zie artikel 35 van het KB arbeidsplaatsen).

• op de werkposten, gemiddelde verlichtingssterkte op het werkvlak:
gemeten op het werkvlak of bij afwezigheid werkvlak, gemeten op 0,85 m hoogte van de grond

ten minste 

 • 200 lux voor refter, kleedkamer, wasplaats, landbouwactiviteiten, brouwerij, ruw assembleerwerk;
 • 300 lux voor bakkerij, machinewerk, middelmatig precies assembleerwerk, fruit sorteren, wasserij, lassen, garage, receptie, kopieerwerk, kinderopvang, klaslokaal, auditorium, sporthal;
 • 500 lux voor EHBO-lokaal, laboratoria, controleruimten, precisie machinewerk, fijn assembleerwerk, autoassemblage, keuken, slachthuis, productcontrole, kapsalon, schoenmakerij, boekbinderij, drukkerij, spinnerij, weverij, houtbewerking, bureauwerk, vergaderzaal;
 • 750 lux voor glasbewerking, materiaalinspectie, precisie assemblage, naaiwerk, verfspuiten, technisch tekenen;
 • 1000 lux voor precisiewerk, kleurinspectie, juweelproductie, medisch onderzoekslokaal;

• op plaatsen die enkel dienen voor verplaatsing, verlichtingssterkte:
gemeten op de vloer 

ten minste 

 • 5 lux voor kolenopslag, houtopslag, stapelplaatsen met occasioneel verkeer, buitengelegen doorgangen voor voetgangers, autoparking;
 • 10 lux voor algemene verlichting van havens, risicovrije zones in de petrochemie en gelijkaardige industrieën, opslag van verzaagd hout, wegen voor traag (minder dan 10 km per uur) verkeer van bijvoorbeeld fietsen of heftrucks;
 • 20 lux voor auto- en containeropslagplaatsen in havens, normaal autoverkeer, in- en uitritten van parkings;
 • 50 lux voor industrieterreinen, opslagzones buiten, risicogebieden in havens, olieopslagtanks, koeltorens, pompgemalen, waterzuiveringsinstallaties, plaatsen voor laden en ontladen, materiaalbehandeling in havens, bouwwerf, opslaghal zonder manueel werk;
 • 100 lux voor verplaatsingszones in het bedrijf, gangen, trappen, liften, magazijnen.

Verlichting is essentieel in elke kantoorruimte. Maar is bijvoorbeeld daglicht beter dan kunstmatige licht? En hoe wordt licht het best georiënteerd? Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten rond de verlichting van kantoorruimtes.

 1. Wanneer de natuurlijke verlichting onvoldoende is, moet het opgevangen worden door kunstmatige belichting.
 2. Als de algemene verlichting niet voldoende is, moet deze aangevuld worden met plaatselijke verlichting (een bureaulamp bijvoorbeeld)
 3. Gevaarlijke of hinderlijke schaduwen moeten worden vermeden.
 4. Vermijd rechtstreeks licht op de ogen.
 5. Kies voor een ‘warm’ wit licht, dit doet eerder denken aan daglicht en geeft een veel warmere indruk. Industrieel wit licht voelt veel kunstmatiger en kouder aan, het is niet geschikt voor bureaus.
 6. Bescherming tegen de zon: een zonneklep of rolgordijnen met lamellen laten het licht door en zorgen er tegelijkertijd voor dat er geen storend licht in de ogen valt.
 7. De kleur van de oppervlakken in het lokaal hebben ook hun invloed op het licht. Sombere kleuren (bv donkerbruin) weerkaatsen minder licht dan heldere kleuren (bv helder beige). Een ruimte met donkere kleuren heeft meer verlichting nodig. Ideaal is een heldere kleur voor het plafond, een iets minder heldere kleur voor de muren, en een iets donkerder vloerbedekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *