Zero Wasted Space

 Hoeveel m² hebben we nu echt nodig op kantoor ?

Gemiddeld gebruiken we slechts 13% van de beschikbare ruimte in het kantoor. Moeten we ons dan ook niet afvragen of we met minder ruimte verder kunnen? Een student in architectuur Stavors Gargaretas heeft het probleem aangepakt door rekening te houden door een specifiek onderzoek te doen van de menselijke beweging. Genaamd “The evolving room, inhabiting Zero Wasted Space”, het onderzoek leverde hem de titel op van beste student in de Universiteit van Technologie in Delft.

De vraag die de jonge Stavros Gargaretas is cruciaal in het huidig tijdperk van verstedelijking en verhoogde dichtheid die we kennen. Hoeveel ruimte hebben we nodig om ons comfortabel te voelen? Na het uitvoeren van enkele tests in de huidige werkomgeving, heeft stavros ontdekt dat alles afhang van de persoon zelf die in de ruimte zit. Maar omdat we al zelf maar een kleine ruimte gebruiken dat we hebben, ‘een stuk kleiner als de huidige’ een goed antwoord zijn op de vraag. Zeker minder dan 40 vierkante meter.

De “Evolving room” dat uitgevonden werd voor de The Why Factory, visualiseert de bewegingen van de gebruiker in de ruimte. Gargaretas gebruikte een ‘Kinect Motion tracking’ technologie om de bewegingen te volgen in een appartement. Conclusie: Mensen gebruiken enkel een fractie van de beschikbare ruimte.

We zouden onszelf moeten afvragen of het haalbaar zou zijn als we een ruimte inrichten volgens het ‘Zero Wasted Space’ concept. Zou het mogelijk zijn om een fysieke ruimte zo in te richten dat deze nog voldoet aan alle ergonomische normen. Aan criteria zou een kamer moeten voldoen zodat de gebruiker geen beklemmend of claustrofisch gevoel krijgt? En zouden twee personen in dezelfde ruimte kunnen leven, zonder in de andere zijn persoonlijke ruimte te komen? De antwoorden op deze vragen hangen af van verschillende factoren, zoals belichting, temperatuur en geluid.

zero-wasted

Het onderzoek resulteerte in een puntenwolk. Gargaretas heeft deze punten verbonden met elkaar en kwam dan tot het Zero Wasted Space’ concept.
De volgende stap was een materiaal zoeken dat reageerde op de bewegingen van de gebruiker, terwijl deze zijn dagelijkse activiteiten gewoon deed. Dit gaf als resultaat dat de ruimte waarin je bent, uw ademhaling en denken stuurt, zegt Gargaretas.

Het resultaat van deze grote test, gaf een compleet nieuw model van hoe je de ruimte zou moeten inrichten. Het combineert de data van menselijke patronen van bewegingen met de data van interacties tussen mensen in een ruimte. Du is dit een goede manier om een ruimte beter in te richten? Mogelijk, maar de uitvinder ziet zijn onderzoek meer als de basis om verdere onderzoeken uit te voeren en verder debat te voeren. Het is belangrijk dat we hierover meer informatie krijgen, zodat de wereld kan leren hoe het de beschikbare ruimte kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *